Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2010 09:50 - Не мога да не споделя : "20 секундна лекция" Пауло Куелю
Автор: aqualia Категория: Изкуство   
Прочетен: 4417 Коментари: 14 Гласове:
26

Последна промяна: 13.10.2010 00:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Има два типа писатели: тези, които ви карат да мислите и тези, които ще ви накарат да мечтаете", казва Брайън Олдис, който ме накара дълго да мечтая  с неговите великолепни книги. По принцип смятам, че всяко човешко същество на тази планета има най-малко една добра история за разказване на ближния. Това, което следва са моите разсъждения по някои важни елементи в процеса на създаване на текст:

Преди всичко друго,  писателят трябва да бъде добър читател. Ако  привидно
се придържа към научните  текстове и  не чете какво пишат другите (и тук не говоря само за книгите, но за блогове, вестници колони и т.н.) той никога няма да разбере собствената си качества и недостатъци.

Така че, преди да започнете нещо, търсете хора, които са заинтересовани да споделят своя опит чрез думи. Не казвам: " търсете други писатели". Това, което казвам е: да се намират  хора с различни умения, защото писането е по-различно от всяка друга дейност, която се прави с ентусиазъм.

Ваши съюзници не е задължително да са онези, на които всеки гледа  с възхищение и казва: "няма  по-добри". Това е съвсем  обратното: те са хора, които не се страхуват да правят грешки, и все пак  правят грешки. Ето защо тяхната работа не винаги е призната. Но те са от  типа хора, които променят света, но след много грешки, те  успяват да направят нещо, което ще промени коренно  тяхната общност.

Това са хора, които не могат да седят и да чакат нещата да се случат преди да вземат решение как да ги разкажат по най-добрия начин : те решават, по време на действие, дори и знаейки, че това може да бъде много рисковано.

Да си  в близост до тези хора е важно за писателя, защото  трябва да разберете, че преди да напишете  нещо на хартия,  трябва да сте
достатъчно свободни, за да променяте посоката, когато въображението се скита. Когато изречението е към края си, писателят трябва да си каже: "Докато пишех изминах дълъг път. Сега мога да завърша този параграф в пълно съзнание, че съм рискувал достатъчно и като се има предвид - най-доброто от себе си. "

Най-добрите съюзници са тези, които не мислят като другите. Ето защо, докато търсите спътниците си, доверете се на интуицията си и не обръщайте никакво внимание на забележките на другите. Хората винаги съдят другите като  използват модела на собствените си ограничения - и на моменти становището на общността е пълно с предразсъдъци и страхове.

Присъединете се към тези, които никога не казват: "това е завършено, аз трябва да спра дотук". Защото точно както зимата е следвана от пролетта, нищо не идва към своя край: след постигане на  целта, трябва да започнеш отново, винаги да използвате всичко, което сте научили по пътя.

Присъединете се към тези, които пеят, разказват истории,  радват
се на живота и  в очите им грее щастие. Защото щастието е заразно и винаги успява да държи хората да не бъдат парализрани от депресия, самота и проблеми.

И разкажете историята си, дори ако тя е само за семеен прочит.

Превод от блога на Пауло Куелю

Чуйте http://paulocoelhoblog.com/2010/10/10/20-sec-read-writing-eng-espa-port/


Тагове:   лекция,   мога,


Гласувай:
26



Следващ постинг
Предишен постинг

1. miaa - Благодаря ти за хубавия постинг, Аqualia!
11.10.2010 11:28
"Най-добрите съюзници са тези, които не мислят като другите. Ето защо, докато търсите спътниците си, доверете се на интуицията си и не обръщайте никакво внимание на забележките на другите." Благодаря и за Пауло Куелю!
За Творците, писането е живот! За мен лично, всеки писател е талантлив. Да пишеш е трудно, всеки един от тях отразява своите мисли, идеи, преживявания , надежди и пр.На показ! И знае, че отива на "война". Отива на полето на битките, че може да изгуби.Нормално е да има критики, недоверие, към тяхното творчество.
Но тяхното изкуство не остава незабелязано, то е като златото, с времето, цената му расте!Красотата на словото е в неговата свобода и мъдрост.
цитирай
2. blagovestie - Страхотно,
11.10.2010 13:43
толкова много мъдрост. Благодаря! :))
цитирай
3. aqualia - Красотата на словото е в неговата свобода и мъдрост.Да, miaa, вярно е!
11.10.2010 18:50
Да, miaa, вярно е! Писането е такъв творчески акт, в който винаги има сподвижници и съмишленици. Без тяхната покрепа, без свидетелсвото, ние не можем да си сверим часовника. Писателят е внимателен наблюдател, слушател, разказвач, философ ...
Мисля, че същото важи за голямото изкуство изобщо, защото творецът е тясно свързан със смелостта, експеримента, наблюдението, обобщението ... Автор като Куелю е един от тези, които ни вдъхват мечти, и затова всичко, което е казал е пречупено през призмата на най-висшия инстинкт, майчинския - според мен той така се отнася към читателите си - с нежност, внимание и много любов. Той съхранява мечтата! Благодаря и на теб!
цитирай
4. aqualia - Той е един от дълбоките автор, нали, blagovestie ?
11.10.2010 19:00
blagovestie написа:
толкова много мъдрост. Благодаря! :))


За мен беше изключително полезно да прочета тези негови насоки към писателите!
Радвам се, че споделих това с вас! :)))
А щастието да пишеш е заразно!!!
цитирай
5. compassion - Не познавах този текст.
11.10.2010 19:56
За мен писането никога не е било трудно. Започвам и думите сами идват. После коригирам само правописните грешки. Но тук в блога забелязах решаващата роля на фиидбека, т.е. на мненията и коментарите на четящите ме приятели. Не можете да се представите колко силно ме повлиявате. Когато ме хвалите крила ми порасват, а когато ме критикувате сериозно се замислям и това "едно наум" си остава там и подсъзнателно ми действа след това. Така че всички вие сте съавтори на моите писания тук. Благодаря ви!
Вярвам, че и с теб е така. А с Пауло Куельо не смея и да помисля да се сравнявам.
цитирай
6. masterpiece08 - Ох, не знам! От една страна се изк...
11.10.2010 19:56
Ох, не знам! От една страна се изкушавам да го прочета, от друга съм предубедена...Не обичам да живея по чужди рецепти, настръхвам, ако някой се опитва да ме манипулира и напътства... Ако е на нивото на Маркес и Льоса, може би ще се прежаля да го прочета, а няма кой да ми каже дали е така преди да съм го прочела, без да се повлияя от чуждо мнение;) Благодаря за този постинг и не ми връзвай кусур;)
цитирай
7. aqualia - masterpiece08, От една страна се изкушавам да го прочета, от друга съм предубедена...
11.10.2010 20:31
Не прави нищо насила, Пауло не е Маркес, нито Льоса, просото е Куелю. Той е по-мек и земен, но това е въпрос на избор и възприятие. Говори ни, като че ли е част от вътрешния ни глас. Дълбочината му не е по-малка от тази на другите, предпочетени от теб. Това е. Привет!
цитирай
8. aqualia - compassion] За мен писането никога не е било трудно...
11.10.2010 20:35
Усеща се, при теб думите се леят, защото си вътре в нещата, ти познаваш всяка своя мисъл... Хубаво е с фийдбека, затова, че се мотивираш от коментарите! На всички ни ратат крила, но ти пък и по рождение ги имаш, та втори сигурно ще ти поникнат! Чудесна си, наистина, подължавай да пишешвсе така хубаво, и дано книгата ти излезе по-скоро!
цитирай
9. veninski - Поздрави и от мен, Лилия!
12.10.2010 06:31
Поздрави и от мен, Лилия!
цитирай
10. aqualia - Привет, Васко! Добре дошъл!:)))
12.10.2010 09:31
veninski написа:
Поздрави и от мен, Лилия!


Ти си от разказвачите, които трябва да слушаме и четем според Куелю... Сполай ти!
цитирай
11. cvetnica - Абсолютно съм съгласна!
12.10.2010 09:58
"Присъединете се към тези, които пеят, разказват истории, радват се на живота и в очите им грее щастие. Защото щастието е заразно и винаги успява да държи хората да не бъдат парализрани от депресия, самота и проблеми..."

Да не се отказваме, да не отстъпваме от пътечките на щастието! Всеки един от нас може да напише своята приказна история!
Благодаря ти, Лилия!
Красив ден, нали?
цитирай
12. aqualia - cvetnica , ;) денят наистина е красив, особено когато твореца в нас е съпричастен!
12.10.2010 14:04
cvetnicaДа не се отказваме, да не отстъпваме от пътечките на щастието! Всеки един от нас може да напише своята приказна история!
Благодаря ти, Лилия!
Красив ден, нали?[/quote]

Благодаря ти!

цитирай
13. mileidi46 - :))
13.10.2010 12:17
Pozdravi!
Ne bqx 4ela tova,no si zaslujava!!
Do tezi mudri suveti.mnogo jiteiski opit trqbva da se natrupa!!
Radvam se, 4e te ima..Blagodarq ti!!
цитирай
14. aqualia - Благодаря, мила, радвам се, че си заслужава да го прочетем!
13.10.2010 21:07
mileidi46 написа:
Pozdravi!
Ne bqx 4ela tova,no si zaslujava!!
Do tezi mudri suveti.mnogo jiteiski opit trqbva da se natrupa!!
Radvam se, 4e te ima..Blagodarq ti!!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aqualia
Категория: Изкуство
Прочетен: 1232422
Постинги: 319
Коментари: 2493
Гласове: 15409
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031